Program Skutečně zdravá škola
Členové akční skupiny SZS:
Exkurze k místním výrobcům nebo pozvánka výrobců na některou z tematických akcí školy.
Hlavní dodavatelé potravin ZŠ a MŠ Jakubčovice nad Odrou:
Maso: BIDWEST Opava, MADE - GROUP
Zelenina: OVO- LUNA Ostrava
Ryby: MADE-GROUP,
Mléko, mléčné výrobky: Mlékárna Valašské Meziříčí
Produkty zdravé výživy: Samaniel zdravá výživa, Odry; Food Wide,
Ekologicky šetrné čistící prostředky: Ekologický obchod Fajne jidlo, Lumírova , Ostrava Výškovice
SPLNĚNÁ KRITÉRIA V PROGRAMU: „SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA“
Angažovanost a kultura stravování
Kritérium B1
Na naší školce funguje akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na dalších krocích.
Členové akční skupiny:
Pracovníci školní jídelny: Lukašíková Lenka, Kočišová Yvona, Doležalová Jarmila
Pracovníci ZŠ: Máčková Jiřina, Pajurková Martina, Šrámková Lenka, Šrámková Dagmar,
Zapletalová Monika
Pracovníci MŠ: Stančíková Michaela, Zemánková Alice, Strempková Kateřina
Zástupci rodičů: Ambrožová Pavlína, Šindlerová Bára, Krajíčková Eva
Zastupitelka OÚ: Kočišová Yvona
Kritérium B2
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení školního stravování. Žáci mají možnost v rámci projektů nahlédnout do provozu kuchyně. Kuchařky se aktivně zapojují a podílejí na spolupráci s MŠ při vzdělávání dětí.
Kritérium B3
Rodiče jsou informováni o nabídce jídel ve školní jídelně i programu Skutečně zdravá škola na nástěnkách, webových stránkách školy a školním časopisu Pavouček. Rodiče byli vyzváni k aktivnímu zapojení do školního života a možnosti získávat co nejvíce informací týkajících se oblasti školního stravování a vzdělávání.
Kritérium B4
Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim pokrm připravíme nebo umožníme za dodržení předepsaných podmínek ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Kritérium B5
Při úklidu v prostorách školy a při mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni používáme ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
Kvalita jídla a místo původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
Kritérium B6
Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady. Pečlivě kontrolujme složení potravin i specifikace používaných výrobků a minimalizujeme používání polotovarů. Pro přípravu pokrmů používá školní jídelna polotovary jen tehdy, pokud jí technické a personální vybavení kuchyně neumožní použít nezpracovanou surovinu či potravinu.
V jídelně nejsou používané potraviny, jež obsahují Barviva:
• E110 Žluť SY
• E104 Chinolinová žluť
• E102 Tartrazin
• E107 Žluť 2G
• E122 Azorubin
• E124 Košenilová červeň A
• E129 Červeň Allura AC
• E132 Indigotin
• E133 Brilantní modř FCF
• E120 Košenila
• E123 Amarant
• E131 Patentní modř V
• E151 Čerň BN
Aromata/stimulátory
• E621 L-glutaman sodný
• E635 Disodné ribonukleotidy
Sladidla
• E951 Aspartam
• E950 Acesulfam K
• E954 Sacharin a jeho soli
Konzervační látky
• E211 Benzoan sodný
Ve ŠJ byla provedena kontrola obsahu pudinkových prášků, jelikož tyto výrobky velice často výše uvedené látky obsahují. Také byly vyloučeny rostlinné tuky, jež obsahují Trans-mastné kyseliny, které byly vyrobeny z rostlinných olejů (procesem hydrogenace) tak, aby měly delší trvanlivost. Trans-mastné kyseliny zvyšují riziko onemocnění srdce a dalších zdravotních obtíží. Můžeme je nalézt v částečně hydrogenovaných rostlinných olejích používaných pro smažení a pečení a dále v některých margarínech, sladkém pečivu, sušenkách nebo dortech v prášku.
GMO - Při přípravě pokrmů ve školní jídelně se vyhýbáme výrobkům či surovinám, které byly geneticky upravené nebo které obsahují geneticky upravené složky.
Kritérium B7
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Definice „čerstvé potraviny“ dle programu Skutečně zdravá školka zahrnuje takové potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, tj. například čerstvé nebo mražené ovoce a zelenina, maso, těstoviny, rýže, mouka nebo luštěniny. Čerstvé potraviny jsou přírodního původu. Do této definice spadají i některé částečně zpracované potraviny, jako je mléko, kvalitní sýr nebo celozrnný chléb.
Jídla, která obsahují následující složky, jsou stále považována za čerstvá:
✓ čerstvá nebo mražená zelenina a ovoce
✓ brambory neloupané nebo loupané
✓ konzervovaná zelenina, kukuřice nebo luštěniny bez přidaného cukru
✓ čerstvé, sušené nebo konzervované ovoce (bez sirupu a cukru), včetně konzervovaných rajčat
✓ syrové nebo mražené maso, které může být nakrájené na kostky nebo pomleté, šunka
✓ čerstvé nebo mražené mléčné výrobky, včetně jogurtu a zmrzliny
✓ vejce
✓ pesto
✓ kari pasta
✓ sýr (s výjimkou vysoce zpracovaného – viz níže)
✓ mlýnské obilné výrobky – mouka, krupice, vločky, trhanka, kroupy, lámanka, jáhly, pohanka, klíčky a müsli směsi obilovin
✓ rýže
✓ těstoviny
✓ chléb, rohlíky, korpus na pizzu – vždy s podílem celozrnné mouky
✓ dehydratovaný polévkový bujón (nesmí obsahovat vyjmenovaná aditiva)
✓ směsi na pečení chleba, pudinkový prášek (nesmí obsahovat vyjmenovaná aditiva)
Kritérium B8
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
z volného chovu, bioprodukty, místní potraviny atd.
Kritérium B9
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsouv jídelníčku jasně označeny. (budou podtrženy)
, stačí ručně barevně označit nebo zvýraznit sezónní produkt na jídelním lístku.
Kritérium B10
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Kritérium B11
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzdělávání v oblasti zdravé výživy a vaření. Kuchařky se pravidelně účastni školních seminářů a hodin vaření, pořádaných portálem Jídelny.cz (např. Nové trendy v moderním vaření, zdravá výživa)
Kritérium B12
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle potřeby po celý den pobytu ve školce.
Kritérium B13
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými. Omezujeme používání přidaných cukrů při přípravě pokrmů i nápojů. Dětem jsou nabízeny ve džbáncích nedoslazované ovocné čaje nebo džusy, mléko, pramenitá voda s citronem nebo bylinkami (např. mátou, meduňkou nebo kouskem ovoce).
Vzdělávání o jídle
Kritérium B14
Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu. S dětmi v MŠ i ZŠ každoročně sejeme na jaře semínka, sbíráme bylinky, provádíme pokusy klíčivosti rostlin a optimálních podmínek pro jejich růst. Sadíme stromky na Den Země, účastníme se projektu 24. hodin, který je určen dětem, rodičům a mladým lidem.
Kritérium B15
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření. Ve škole je kroužek vaření, ve kterém se děti mohou seznámit se zdravou výživou.
Kritérium B16
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské a bylinkové zahrady.
Kritérium B17
V rámci výuky v MŠ pořádáme každoroční návštěvy farem.
Místní společenství a spolupráce
V této oblasti nám zbývá slnit tyto dvě kritéria abychom dosáhli bronzového ocenění.
Kritérium B18
Každoročně pořádat pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.
Pořádat akce tematicky zaměřených na zdravé stravování pro děti, ale i rodiče a širší okolí spojené s ochutnávkou pokrmů, besedou nebo přednáškou.
Kritérium B19
Aktivně zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
Sdílet zkušenosti z programu s ostatními školami, rodiči a veřejností.